"kiütéseket kaptunk VALENTIN NAPRA"

A legkisebb lányom, holnap lesz 8. hónapos. Túlestünk most már mi is az első betegségen. 

3 napja magas láza van 38.5 alá csakis hűtőfürdővel sikerül levinni. Egészségügyit végeztem 4 évig tanultam csecsemő gondozást, így nem vagyok megijedve. Orra nem folyik, torka nem piros, füle nem fáj, vártam mi lesz ebből. 6 foga már kint van eddig is kettesével törtek elő, úgyhogy arra gyanakodtam, talán a 7-8. fog ami ennyire megkínozza. 

A három nap alatt étvágya jó, folyadékot iszik bőven. A magas láz miatt, a kiszáradást elkerülve, sokkal több folyadékot adok neki, mint egyébként szoktam. Szívesen megeszik, megiszik mindent. Nagyon gyenge és fáradékony, na de mit csodálkozunk, egy felnőtt embert is megvisel egy folyamatos magas láz. Szinte csak eszik meg alszik egész nap. Nem is baj, az alvás gyógyító erővel bír. Biztos, ami biztos alapon, ártani nem fog! Grapefruit cseppet adtam neki, (4x5csepp) ami vírus, baktérium és gombaölő hatással bír. A piacon az egyetlen ami nem keserű. Még egy baba is szívesen megissza. A két nagylányom soha még antibiotikumot nem vett a szájába 22, és 16 évesek, csakis ezt kapják.

Ma reggeltől láza ugyan már nincs, de annál nyűgösebb. Késő délután van, teszem tisztába, látom az egész teste tiszta kiütés. Na, már meg is van a kis ravasz, a becsületes neve:

 „3 NAPOS LÁZ-ROSEOLA INFANTUM”

A két nagylányom idejében ilyen betegség még nem létezett, vagy ha volt is, mi nem kaptuk el, és nem is hallottunk ilyenről még a környezetünkben sem. Na de ugye az rég volt 22 év 16 éve.
Mit kell róla tudni? Vírusos eredetű fertőzés, magas lázzal majd kiütéssel jár. Hat hónapos kortól két éves korig jellemző a megbetegedés. Sokszor észre sem veszik, csupán a magas láz feltűnő. Cseppfertőzés útján terjed, tüsszentés, köhögés. A lappangási ideje 5-15 nap, a gyermek a láz előtti naptól a kiütés megjelenésének napjáig fertőz. Egyfajta herpesz vírus. Aki egyszer már átesett rajta, az mégegyszer nem kapja meg.

Tünetei: 3 napig tartó igen magas láz, enyhe légúti hurutos tünetek is kísérhetik. Kísérő tünetként előfordulhat még köhögés, torokgyulladás, hasmenés, nyirokcsomó duzzanat.
A 3 napos láz elmúltával rózsaszín kiütések jelennek meg először a has és törzs területén, majd végtagokon és arcon, melyek pár nap alatt maguktól elmúlnak. A kiütések megjelenésével feszültebb, ingerültebb, türelmetlenebb lesz a baba, mint a lázas időszakban.
Az ijesztő tünetek ellenére, gyógyszeres kezelésre nincs szükség, mivel a fertőzés vírus eredetű, a lázcsillapításon kívül egyéb teendő nincs.  
Fontos a láz csillapítása, a lázgörcs megelőzése, illetve a folyadék pótlása.

Hogy hol szedtük össze? Ki tudja. Talán a kórházban, ahol a múlthéten, egy általános kontrollvizsgálaton vettünk részt. Olyan kis Cuki, mindenki fogdossa, simogatja.


Ilyen és ehhez hasonló témák vloggban anitavilaga.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések